Dacă vrei să ai un copil și încercați deja de câteva luni dar fără rezultat, să știi că ești unul din mulți. E din ce în ce mai greu, în special dacă ai trecut de o anumită vârstă, să se „prindă” din primele încercări. De multe ori, cauza poate fi atât la bărbat, cât și la femeie, însă din fericire pentru a o identifica avem teste de fertilitate masculină și feminină, la îndemână, chiar și în hypermarket-uri.
Pe tema fertilitatea la bărbați am scris în urmă cu puțin timp, la cererea publicului. Recunosc, nu am scris din experiență, în sensul în care nu am copil și nici dorința de a avea unul, însă sunt la vârsta la care aproape toți prietenii mei au deja copii și am fost, fără dorința mea, pus în temă.
Amicii mei mi-au zis că și-au făcut teste de fertilitate masculină acasă. Am căutat și există mai multe pe piață, însă cele mai populare sunt cele de la Barza, Sperm Ok de la Artron și Babystart de la FertilCount. Hai să vedem ce măsoară ele și dacă sunt suficiente ca să îți dai seama dacă poți avea sau nu un copil.

Cuprins
Teste de fertilitate masculină pentru acasă: cum funcționează
Principiul pe care funcționează aceste teste este să verifice concentrația de spermatozoizi, dacă este mai ridicată sau mai scăzută de 20 milioane / ml, limita recomandată de OMS.
Cum faci un test de fertilitate masculină acasă? Iată care sunt pașii:
- te masturbezi într-un recipient, pe scurt. De obicei, recipientul se regăsește în cutia testului, însă sunt anumite teste – de exemplu FertilCount – care nu îți dă recipient și îți spune să folosești un pahar de plastic. Atenție, însă, ca atunci când faci testul, să nu fi trecut mai mult de 7 zile de la ultima ejaculare, sau mai puțin de 48 ore.
- Odată ce ai colectat paharul de spermă, trebuie să amesteci ușor conținutul, prin rotire de cel puțin 10 ori sau chiar timp de câteva minute, astfel încât răspândirea spermatozoizilor să fie uniformă.
- Folosind o pipetă, vei trage o mostră din sperma colectată, ușor, fără să agiți.
- Folosind pipeta, pui o singură picătură de spermă în căsuța T din caseta de colectare. Acea căsuță e ca la testele de sarcină sau de Covid, probabil de acolo să o recunoști. Casetele de colectare pentru testele rapide seamănă între ele.
- La aproximativ un minut după ce ai pus o picătură în căsuța T, trebuie să adaugi 2 picături de soluție albastră peste ea, în aceeași căsuță. Soluția albastră de obicei vine în cadrul testului, direct într-o pipetă sau recipient de picurare. Testul de la FertilCount, de exemplu, vine cu altă soluție în afară de cea albastră, numită soluție Clear. Trebuie picurat și cu ea, tot 2 picături, tot în caseta T, peste ceea ce este deja acolo.
- De regulă, la orice test, durează cam 5-10 minute până vezi rezultatul. Acesta poate fi pozitiv – adică ai peste 20 milioane de spermatozoizi, ceea ce înseamnă fertilitate normală, sau negativ – adică ai sub 20 milioane de spermatozoizi, ceea ce înseamnă fertilitate redusă din punct de vedere cantitativ. Există și varianta să fie testul invalid, adică să nu fie nici pozitiv, nici negativ. Asta înseamnă fie că nu ai făcut ceva bine pe parcurs, fie că nu era testul bun, însă de obicei testele nu vin cu defecțiuni.
Ce faci dacă iese negativ testul de fertilitate
Nu e motiv de îngrijorare, pentru că oricum testul făcut acasă nu transmite decât unul dintre toți indicatorii care pot fi măsurați de o clinică specializată.
În principiu, dacă iese negativ, atunci trebuie să mai aștepți câteva zile să mai faci un test. Dacă acela iese pozitiv, înseamnă că e totul ok și eventual să fii atent la alimentație, mișcare, recomandări de stil de viață, mai degrabă.
Însă, dacă și al doilea test iese negativ, atunci recomandat este să mergi la un specialist – fie la medicul de familie, fie direct la un urolog. Doar el îți poate recomanda analize complete și să îți facă o schemă de tratament.

Teste de fertilitate la bărbați efectuate acasă vs la clinică specializată
Când vine vorba de teste de fertilitate masculină efectuate acasă, ele funcționează pe un anumit principiu: să depisteze o proteină care se regăsește doar în spermă, și care indică concentrația de spermatozoizi pe ml.
Însă, ele nu sunt o evaluare completă a fertilității.
Cantitatea de spermă, ca indicator de sine stătător, nu indică fertilitatea, ci doar concentrația de spermă. Însă, nu ai cum să tragi concluzia dacă ești sau nu fertil, fără o analiză detaliată (spermogramă) la o clinică specializată.
Iată indicatorii măsurați de o spermogramă, într-o clinică:
- volumul spermei,
- numărul total de spermatozoizi,
- concentrația (dacă este sub 20 milioane / ml sau peste),
- vitalitatea spermatozoizilor (câți sunt vii),
- motilitatea sau mișcarea spermatozoizilor,
- morfologia (forma spermatozoizilor).
Dintre aceștia, concentrația este singurul indicator pe care îl afli de la un test de fertilitate efectuat acasă, dar asta doar dacă îl faci corect, respectând toate indicațiile.
Este firesc să ai emoții, mai ales când aștepți rezultatul de la aceste teste de fertilitate masculină. Să stai deasupra casetei, rugându-te să iasă pozitiv. Asta pentru că, probabil că dacă ai ajuns în situația de a face acest test, îți dorești cu adevărat să fii tată (sau te-a forțat nevasta să îl faci).
Nu este cazul să ai emoții, pentru că doar o spermogramă îți poate spune cu adevărat ce e de făcut. Și chiar dacă ai fi diagnosticat, să zicem, cu infertilitate, există alte metode tehnologice de a face un copil, folosind sperma ta. Și dacă ești diagnosticat cu o infertilitate ușoară, atunci ți se vor recomanda vitamine și suplimente precum cele despre care am scris aici – păreri Profecund B sau păreri Proxel Potent (care e bun și pentru prostată).
Din fericire, în cazul de față, vorba „speri, mata, dar speri degeaba”, nu se aplică!