Cum menținem sănătatea tractului urinar la bărbați

sanatatea tractului urinar la barbati

Cum menținem sănătatea tractului urinar la bărbați este un subiect foarte serios, care ține de educația și igiena sexuală a fiecăruia. Problemele tractului urinar precum infecțiile sau afecțiunile prostatei pot afecta inclusiv performanța sexuală și capacitatea de a avea o erecție.

Nu știu cât de atent ai fost la orele de anatomie, așa că hai să-ți fac un mic rezumat. Tractul urinar masculin include rinichii și vezica urinară, ureterele și uretra. Ureterele sunt cele două tuburi care transportă urina de la rinichi în vezică, unde se stochează până la urinare.

E adevărat că infecțiile sunt mult mai întâlnite în cazul femeilor pentru că au un tract mai scurt, bărbații fiind înzestrați cu niște cm în plus (sau în minus, depinde de preferințe). La bărbați, infecția tractului urinar se poate dezvolta în uretră, în vezică, în prostată sau în rinichi.

Hai să petrecem 5 minute împreună, care te pot păzi de o mulțime de belele pe viitor. Știi cum e, citești, nu citești, vremea trece.

„Mă ustură când fac pipi” și alte simptome ale infecției tractului urinar

Este foarte important să acorzi atenție semnelor și simptomelor pentru a identifica problemele cât mai curând posibil și pentru a lua măsuri din fașă. Așa că e bine să știi cum recunoști simptomele, în funcție de localizarea infecției în tractul urinar:

  • Nevoia permanentă de a merge la toaletă, chiar dacă volumul de urină este mic;
  • Durere, senzație de arsură, disconfort în timpul urinării sau imediat după aceea;
  • Durere sau jenă în zona abdominală sau în partea inferioară a spatelui;
  • Pierderi de urină;
  • Urină închisă la culoare, tulbure sau urât mirositoare;
  • Prezența sângelui in urină;
  • Senzația de frig, de obicei neasociată cu febră;
  • Greață.

Dacă ai avut cel puțin unul din simptomele de mai sus, îți recomand cu căldură să îți faci programare la un medic urolog. Doar el te poate sfătui ce să faci mai departe. Între timp, hai să vedem ce poate aduce pe „capul” tău beleaua asta.

sursa: 123rf.com

Cauze și factori de risc pentru infecția urinară la bărbați

Tractul urinar este așadar un sistem foarte important atât pentru eliminarea deșeurilor din organism cât și pentru rolul reproductiv. Știu că toți ne pricepem când vine vorba de politică, fotbal și sex, însă ține minte că un bun meseriaș are grijă să își curețe sculele.

Ți-am pregătit mai jos o listă de posibile cauze și factori de risc:

Bacteria Escherichia coli (E. coli)

Este cea mai frecventă cauză. Această bacterie pătrunde în tractul urinar prin uretră, adică tubul prin care urina este eliminată din vezică. La femei, uretra este mai scurtă și de aceea infecțiile tractului urinar cu E. coli sunt mai des întâlnite, iar bacteria ajunge pe o distanță mai scurtă la vezică.

Vârsta înaintată

Nu doar tatuajele arată rău la bătrânețe, nimic nu mai e cum ar trebui. Avea tata o vorbă: „Bărbatul are trei certitudini în viață: barba, armata și prostata”. E clar că sistemul urinar suferă modificări datorate procesului natural de îmbătrânire. Acest lucru poate duce la o serie de probleme cum ar fi adenom de prostată, incontinența urinară, infecții urinare repetate, litiaza renală și probleme cu golirea vezicii urinare.

Mărirea prostatei

Pentru bărbații aflați la vârsta a treia, mărirea prostatei este o afecțiune des întâlnită. Asta înseamnă că îți va fi mai greu să urinezi normal. Dacă vezica urinară nu se golește complet, bacteriile care sunt în mod normal eliminate odată cu urina ar putea câștiga teren.

Imobilizarea la pat

Când o persoană este imobilizată la pat vezica nu se mai golește complet, ceea ce poate duce la staza urinară. Aceasta poate duce la rândul său la infecții urinare, litiază renală și alte probleme. De asemenea, imobilizarea la pat poate împiedica activarea mușchilor care susțin vezica și uretra, ceea ce poate contribui la incontinența urinară.

Lipsa unei hidratări adecvate

Când ești deshidratat, urina devine mai concentrată și poate crește riscul de acumulare a bacteriilor în tractul urinar. Ca să nu mai spun că deshidratarea are un impact negativ asupra sistemului imunitar, ceea ce poate face mai dificilă lupta corpului împotriva infecției.

Intervenție chirurgicală la nivelul tractului urinar

De la simple examinări la intervenții mai ample, intervenția chirurgicală în sine poate lăsa urme pentru o perioadă. Intervențiile chirurgicale pot crește riscul de infecții urinare, deoarece acestea pot perturba bariera naturală de apărare a tractului urinar și pot crea un mediu propice pentru creșterea bacteriilor. Menținerea unei igiene adecvate, schimbarea pansamentelor și administrarea corectă și completă a întregii scheme de tratament antibiotic sunt vitale atât pentru însănătoșire cât și pentru prevenirea recidivei.

Diabetul zaharat

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot crește riscul de înmulțire a bacteriilor. De asemenea, diabetul poate afecta nervii și vasele de sânge din tractul urinar, ceea ce poate duce la probleme cu controlul vezicii și la incontinență urinară. Diabetul poate afecta inclusiv rinichii, ceea poate ce duce la apariția nefropatiei diabetice. Această afecțiune cronică a rinichilor poate cauza insuficiență renală. De asemenea, diabetul poate afecta țesuturile și nervii din tractul urinar, ceea ce poate duce la disfuncții erectile și probleme cu potența la bărbați.

Circumcizia

Din ce este compusă o puță? Glumind un pic, din prepuț, puț si postpuț. Deși circumcizia poate reduce riscul de transmitere a unor boli cu transmitere sexuală (cum ar fi HIV), fără prepuț poate fi mai ușor pentru bacterii să pătrundă în uretră și să cauzeze infecții.

Sexul anal neprotejat

E 2023, nu judec, însă sigur nu vrei ca pastila de a doua zi să fie un antibiotic. Musai să folosești prezervativul când faci sex anal, altfel bacteriile din intestinul gros pot pătrunde în uretră și știi deja ce se întâmplă în continuare.

sursa foto: 123rf.com

Recomandări pentru menținerea sănătății tractului urinar la bărbați

Cum nu există remedii naturiste, fructe sau ceaiuri minune care pot trata aceste infecții, în cele mai multe cazuri se ajunge la antibiotic. Însă, cel mai bun tratament rămâne prevenția, așa că ai mai jos o listă de recomandări:

  • Bea suficiente lichide, mai ales apă. Știu că primul instinct este să te gândești la bere, însă apa e sfântă. Suntem 70% apă, la fel și Pamântul, așa că e foarte important să bem „cu sete”. Treaba cu 2 litri pe zi este orientativă. În realitate, depinde de fizicul tău, tipul de activitate zilnică, dietă ș.a.m.d. Apa rămâne o soluție, iar cheia problemei este chiar în enunț: „des hidratare!”. Eu m-am dresat să beau la intervale regulate cu ajutorul unui reminder pe smart watch, cine știe, poate te ajută.
  • Cafea si alcool – mai taie din ele. Poate nu sunt cel mai în măsură să dau lecții de moralitate, însă cumpătarea e bună în toate. Prea multă cafea, alcool sau sucuri acidulate pot crea probleme când ajung jos. În plus, cafeaua și potența nu merg mână-n mână.
  • Ai grijă ce mănânci. Zahărul forțează foarte mult rinichii, chiar și sucurile cu îndulcitori artificiali, mâncarea picantă, legumele acide (roșiile, vinetele), citricele sau fresh-urile. O schimbare de dietă te poate ajuta. În plus, zahărul afectează și potența masculină.
  • Lasă țigările. Afecțiunile de tract urinar sunt mai comune la fumători. Mare surpriză, nu? Fumatul crește riscul de cancer la vezica urinară, vasele capilare se îngustează și afectează mușchii vezicii. Fumatul și potența nu-s nici cei mai buni prieteni.
  • Mergi la baie când ai nevoie, nu amâna. Încearcă să faci șușu o dată la 3-4 ore (presupunând că te și hidratezi corespunzător). Dacă te ții prea mult riști să îți slăbești sfincterii și să dezvolți culturi de bacterii în vezica urinară.
  • Stai relaxat când urinezi și așteaptă până se golește totul. Am stabilit deja că urina rămasă mai mult timp în vezică reprezintă mediul propice pentru bacterii, așa că ia-ți timp și fă pe îndelete, că nu te aleargă nimeni. Asta dacă nu cumva ești printr-un gang în Centrul Vechi. Studiile arată că poziția „șezut” a femeilor e mult mai sănătoasă și pentru bărbați, dacă ești singur acasă și nu te vede nimeni, poate fi alegerea corectă.
  • Fă sport! O greutate normală înlătură riscurile de boli de orice fel. Am mai vorbit și în trecut despre asta, exercițiile Kegel ajută la întărirea mușchilor și ai mai mult control asupra corpului tău. Poate nu acum, însă odată cu vârsta ajungi la accidente când strănuți, tușești sau ridici ceva mai greu. „Am râs de m-am pișat pe mine” nu e doar o expresie…
  • Poartă chiloții potriviți. Nu contează brand-ul, important e să fie suficient de comozi și material de calitate. Bumbacul e lejer și absoarbe umezeala, chilotul de nylon o reține, la pachet cu toată cultura de bacterii.
  • Alege mereu sexul cu prezervativ! Mai ales în cazul sexului anal, care expune uretra la cele mai multe bacterii. Este foarte important să folosești prezervativul și să te asiguri că te speli foarte bine înainte și după. Cum s-ar spune, mai lăsați parfumul și mai luați săpunul!
  • Urinează după sex. După cum bine știm, sexul este murdar dacă e făcut cum trebuie, musai să cureți țeava după. Și da, chiar și dacă ai folosit prezervativ.

Concluzii despre sănătatea tractului urinar masculin

Este puțin probabil să iei o infecție urinară în urma raportului sexual cu o femeie, deoarece infecția este cauzată, de obicei, de bacteria deja prezentă în tractul tău urinar. Indiferent cum se manifestă, este foarte important să acorzi atenție simptomelor și să consulți un medic. Tratamentul precoce poate preveni complicațiile și poate ajuta la recuperarea mai rapidă.

Evită consultația lui Dr. Google și auto-medicația fără recomandarea unui medic, deoarece acest lucru poate înrăutăți situația și poate face mai dificilă tratarea infecției în viitor. Mai ales dacă ai practicat sexul protejat, cel mai probabil nu e vorba de o „boală rușinoasă”. Tratamentul poate varia de la schimbarea stilului de viață, la medicamente sau chirurgie și poate ajuta la gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor ulterioare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.