Semne că ești într-o relație toxică

relație toxică

Actuala mea iubită a ieșit dintr-o relație toxică înainte să mă cunoască pe mine, și ca să se descarce, am stat mult de vorbă cu ea despre momentele prin care a trecut. Mi-a povestit dedesubturile unei relații de acest fel și m-am decis să scriu aici, cu acordul ei, câteva sfaturi pe tema asta.

Știi ce e mai trist? Că multă lume e în relații toxice fără să știe asta. În special femeile sunt victimele, din păcate, căci bărbații pot fi mult mai toxici decât ele, cât timp ei au mai multă forță și inspiră teamă. M-am îngrozit să aflu mai multe povești, legate de femei care nu pleacă din relațiile în care sunt de teamă că partenerul va deveni violent. Vai, ce le-aș face bărbaților ăstora care se dau ei așa mari zmei…

În fine, ca să nu mă enervez, trecem la partea educativă. Hai să vedem un mic „test”, ca să-ți dai seama, fie că ești femeie sau bărbat, dacă ești într-o relație toxică.

Cum afli dacă ești într-o relație toxică

De multe ori, semnele sunt acolo dar refuzăm să le vedem. Trebuie să fii serios sau serioasă cu tine, să-ți iei inima în dinți și să îți răspunzi cu DA sau NU la întrebările astea:

 • Simți că duce undeva relația voastră?
 • Simți că aveți un viitor împreună?
 • Împărtășiți aceleași valori despre o relație / familie?
 • Simți că problemele lui/ei sunt mereu mai importante decât ale tale?
 • Persoana de lângă tine te respectă suficient de mult?
 • Persoana de lângă tine te face deseori să te simți supărat/deprimat/frustrat?
 • Simți că partenerul scoate ce e mai rău din tine?
 • Simți deseori că partenerul devine obositor?
 • Simți deseori că poți să-ți superi partenerul din orice? (de exemplu, că vrei să vezi un anumit film, că vrei să-ți cumperi anumite haine etc)
 • Te simți cu adevărat relaxat/ă atunci când ești singur/ă acasă?
 • Partenerul încearcă să te convingă că tot ce se întâmplă rău în viața voastră este din vina ta / sau a familiei tale?
 • Simți că te chinui din ce în ce mai mult să mulțumești persoana de lângă tine?

Să zicem că ai răspuns DA la cel puțin una din întrebările de mai sus. Atunci mai treci prin ele încă o dată. Să vezi dacă mai apare vreun DA. Dacă simți că apar mai multe răspunsuri de DA, atunci ai găsit primele semne că s-ar putea să te afli într-o relație toxică. Am încercat să formulez întrebări cât mai concrete, astfel încât să nu existe DA-uri din greșeală, să nu crezi că dacă ai răspuns un DA, trebuie să cauți imediat scuze partenerului.

Ce înseamnă o relație toxică

Probabil ai dedus din întrebările de mai sus că o relație toxică este o relație care îți face mai mult rău decât bine. Este o relație care te face nefericit/ă, care te face să te consideri mai prejos decât partenerul și, uneori, chiar decât prietenii săi.

Comportamentul toxic într-o relație este asociat cu negativismul, cu egoismul, cu lipsa încrederii și a respectului. Partenerul toxic este mereu critic, negativist, gelos, suspicios și chiar abuziv, de multe ori verbal dar uneori și fizic. Chiar dacă atunci când se enervează, trântește o farfurie și atât, nu aș spune că e un semn bun, ci denotă instabilitate.

Adică una e să ai probleme de cuplu, că vă certați des, că aveți păreri diferite sau că uneori aveți ritm diferit – fie de somn, fie de distracție. În schimb, alta e când ești cu cineva care te face să te simți mai prejos, care practic șterge pe jos cu tine și cu sentimentele tale. Aia este, frate, toxicitatea în relații în adevăratul sens.

semne relatie toxica

Semne că ești într-o relație toxică și cum ieși din ea

Dacă tot ceea ce am scris mai sus nu este de ajuns, atunci trebuie să mai aduc câteva clarificări.

Când ești într-o relație toxică, de multe ori, nu îți dai seama de asta decât pe parcurs. La început totul pare flower power, cu fluturi în stomac, surprize și gesturi romantice, chiar respect reciproc și dragoste sau chiar sex nebun. Însă, pe măsură ce vă obișnuiți unul cu celălalt, poate interveni toxicitatea.

Atenție, poate chiar tu ești persoana toxică din relație și nu știi! Se poate și așa!

Indiferent dacă ești persoana toxică sau victima ei, trebuie luate măsuri, altfel nu doar veți avea amândoi de suferit, ci e posibil să vă treziți cu afecțiuni psihologice și să aveți nevoie de terapie.

Iubita mea a trecut prin multe în relația toxică din care a ieșit. Primii doi ani au fost cei mai frumoși, apoi a început declinul, mi-a zis ea. Partenerul ei era un tip foarte nesigur, care s-a agățat de ea ca o lipitoare. Nu mai avea voie să facă nimic, fără să știe el sau să fie de față. Așa că nu mai ieșeau în oraș, mergeau în vacanțe doar ei doi, și s-au izolat, practic, de lume. Apoi, o critica pentru felul cum se îmbrăca, pentru felul cum gătea, pentru felul cum făcea curățenie, și el nu făcea… nimic. Se enerva, spărgea farfurii, dădea cu pumnul în perete, chiar lângă ea. Noaptea, ea avea atacuri de panică din cauza lui, și el o certa și mai tare că nu îl lăsa să doarmă. Și asta e doar o mică parte, din păcate, a poveștii care a durat în total 5 ani.

Așadar, tipul ăsta nu doar a îndepărtat toți oamenii dragi din viața ei, ci a făcut-o să se simtă și prost dacă îl părăsește, el fiind ultimul „om drag” care i-a rămas.

Primele semne că se afla într-o relație toxică au fost… nesiguranța și gelozia. De acolo, s-a dezlănțuit iadul. Critici, frustrări, nemulțumiri, negativism. Chiar și faptul că el se plângea mereu, ba că i-e foame, ba că i-e somn, ba că îl doare câte ceva și că în loc să se odihnească sau să facă ceva pentru el, stătea cu ea. Mereu se plângea, chiar și atunci când ea îl lăsa în pace să se odihnească, că e prea frig, prea cald, prea gălăgie… nimic nu era bine.

Așadar, mai cauți semne că ești într-o relație toxică dacă ești cu cineva care pur și simplu te obosește și te face nefericit? Eu cred că ai destule motive să începi o nouă viață, fără persoana aia.

Ce dacă ați luat mobilă împreună sau dacă aveți un credit împreună sau sunteți proaspăt căsătoriți? Există soluții, chiar dacă sunt uneori un chin legislativ. Cel mai simplu e să nu ai pretenții la nimic, să pleci pur și simplu și să îndepărtezi persoana aia din viața ta, cât poți de mult. Ăsta-i sfatul meu!

Mai bine libertatea să faci ce vrei decât captivitatea în doi!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.