Priapism: ce este, cauze, simptome, tratament

priapism cauze tratament simptome

Priapism înseamnă o disfuncție erectilă manifestată prin erecții prelungite și dureroase, involuntare, care au loc în afara excitației sexuale. Cu alte cuvinte, când îți stă penisul băț, tare și ferm, ca și când s-ar fi blocat.

Problema în priapism este că afectează doar corpii cavernoși ai penisului, cei care se umplu cu sânge când apare erecția. Însă, capul penisului rămâne moale, practic e doar susținut de o erecție în partea inferioară a glandului.

Hai să vedem ce putem știi despre priapism, de la cauze la simptome și tratament. E bine să fii informat, dacă vrei să te ferești de belele.

Priapism cauze: cum se poate ajunge aici

Cel mai adesea, priapism are la bază cauze legate de medicamente. Am vorbit pe blog acum ceva timp despre o serie de medicamente care provoacă impotența, de exemplu, dacă vrei să citești despre anumite produse cu potențial dăunător pentru bărbați. Să știi că lista este una similară: antidepresive, alfa-blocante, antianxiolice, anticoagulante etc. Așa ca să ai o idee de ce să te ferești.

Iată alte posibile cauze pentru priapism la bărbați:

 • inflamații, leziuni și traumatisme ale corpilor cavernoși ai penisului,
 • diabet,
 • diferite afecțiuni ale circulației sângelui,
 • abuz de droguri,
 • boli metabolice,
 • leziuni la nivelul perineului,
 • cancere la nivelul organului genital,
 • anemie cu celule în seceră,
 • consum excesiv de alcool.

sursa foto: 123rf.com

Simptome și diagnostic

Priapism înseamnă atunci când erecția durează mai mult de 4 ore, fără să aibă la bază excitație sexuală. Erecția puternică și dureroasă poate apărea, cel mai des, în timpul nopții, și să nu treacă. Din păcate, priapismul poate dura de la 2 ore la câteva zile sau chiar săptămâni. Însă, nu-ți doresc să se ajungă acolo. De-asta trebuie să tratezi din timp, de la primele simptome.

Diagnosticul îl poate stabili medicul urolog. În funcție de forma afecțiunii, există două tipuri de priapism:

 • ischemic: atunci când fluxul de sânge este blocat în penis, însă debitul este mai redus și poate fi tratat mai ușor decât alte forme. Datorită blocajelor de flux sangvin, este dureros acest tip de priapism. Aici ca tratament se poate ajunge uneori la intervenție chirurgicală.
 • non-ischemic: arterial cu debit mare, apare după o leziune a penisului, care îl umple necontrolat cu sânge. Este nedureros, mai puțin grav și tratamentul nu este întotdeauna necesar.

Cum tratezi priapismul

În general, pentru priapism există tratament ceva mai complex. Dacă simptomele apar, ar trebui să te prezinți la medic de urgență. Dacă este dureros, atunci fiecare oră care trece contează.

Forma afecțiunii dictează, de obicei, tipul de tratament prescris. În general, trebuie evacuat sângele sau cheagurile de sânge, respectiv irigată cât mai bine zona. Se poate opta și pentru injectarea intracavernoasă a unor substanțe care atrofiază vasele de sânge.

Se poate ajunge la intervenția chirurgicală doar dacă metodele de mai sus nu dau rezultate, sau a trecut prea mult timp de la stabilirea diagnosticului.

Există și cazurile „fericite”, dacă pot zice așa, în care priapismul trece de la sine, sau se pune doar o compresă rece, ca să calmeze erecția.

În cazurile de priapism recurent, există și tratamente decongestionante sau comprimate pe bază de hormoni care să reducă fluxul de sânge înspre penis. Însă, atenție să nu se consume prea multe, căci altfel există riscul de a cădea în cealaltă extremă – lipsa erecției sau necesitatea unui tratament disfuncții erectile.

E interesant faptul că unii bărbați aleg să citească păreri Pro V sau păreri Pops, ca să afle despre pastile pentru a obține erecții prelungite, pe când există alții care suferă de priapism. Eu sper să nu fie cazul la tine, cititorule, și să citești acest articol doar pentru informarea ta.

De-asta eu susțin întotdeauna un stil de viață sănătos, căci nu e de glumă cu treburile astea. Îți doresc și ție multă sănătate și o viață lipsită de griji!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.