Să fim sinceri: rari sunt bărbații cu penisul drept. În general, cu timpul, orice penis merge mai la stânga, mai la dreapta, după cum s-a obișnuit să stea în lenjeria intimă. Însă, ce facem când un penis strâmb devine deranjant și dureros pentru parteneră?
Glumele, mai mult sau mai puțin răutăcioase, cu privire la mărimea sau forma penisului sunt vechi de când lumea. Oamenilor le place mult să facă mișto pe tema asta, dar când vine vorba de propriile penisuri, nu mai e de glumă, mai ales dacă apar probleme. Adică, una e să se înmoaie penisul în timpul sexului sau să ai erecție slabă, alta e să te doară penisul când este în erecție și să nu o poți menține din cauza asta.
Hai să vedem ce înseamnă un penis curbat sau un penis strâmb și când poți determina dacă suferi sau nu de boala Peyronie.
Cuprins
Penis strâmb în erecție sau când apar problemele
În general, dacă ai penisul strâmb când e în erecție dar ai o viață sexuală normală și partenera se simte bine, nu sunt motive de îngrijorare. Am citit pe un forum opinia unui domn îngrijorat, care spunea că orice curbare, oricât de mică, a penisului, înseamnă motiv să mergi la doctor. Eu nu aș merge așa departe.
Mie, cel puțin, de mic mi s-a strâmbat penisul ușor spre stânga. Probabil pentru că am avut multe erecții pe care trebuia să le ascund și atunci mi l-am îndoit cum am putut. Spre dreapta era dureros dar spre stânga nu mă durea, și probabil de-asta a rămas așa. Când îl am în erecție, merge ușor spre stânga, astfel încât de exemplu dacă fac treaba mică, și am semi-erecție, trebuie să reglez cu mâna direcția.
Nu prea am discutat cu nimeni despre asta, sunt convins că așa zișii mei prieteni nu ar recunoaște dacă au vreun defect de genul ăsta. Însă, recunosc că de treaba asta nu s-a plâns niciuna din partenerele mele de până acum, și nici nu am simțit pic de durere.
Când apar, totuși, problemele unui penis strâmb? Aș putea spune că odată cu durerea. Atunci când, fără motiv, după ce ai obținut erecția, începe să te doară. Treaba asta îți scade libidoul și îți poate da disfuncții erectile. Un alt simptom al unei posibile probleme este atunci când e dureros pentru parteneră să facă sex cu tine. Dacă ai penisul curbat prea mult într-o parte sau alta, atunci îi apeși pe unul dintre ovare, în timpul sexului. Și treaba asta îi înlătură orice urmă de a avea orgasm.
În oricare din cazurile ăstea, se recomandă să mergi la un urolog sau androlog, să te consulte.

Penis strâmb sau penis curbat vs boala Peyronie
Așa cum spuneam mai sus, un penis strâmb nu înseamnă că ai o problemă. Însă, dacă e prea strâmb, să zicem, la cel puțin 45 de grade în stânga sau dreapta, atunci poate fi un prim simptom de boală Peyronie. O formă ușoară a acestei boli nu vine însoțită de durere, prin urmare poți să ai boala asta, dacă ai penisul curbat, fără să știi.
Însă, de-asta e bine că citești acest articol, să conștientizezi când poți avea o problemă și să iei decizia potrivită pentru sănătatea ta.
Boala Peyronie afectează în special bărbații între 40 și 60 de ani. Ea este o deformare a cilindrilor de țesut erectil. Este cunoscută și ca o fibroză a organului genital. Penisul este format din trei cilindri de țesut, înconjurați de o teacă elastică. Aceștia se mai numesc și corpi cavernoși. Doi dintre acești cilindri sau corpi cavernoși se umplu cu sânge, atunci când ai erecția, ceea ce duce la scularea penisului și întărirea sa.
Boala Peyronie este atunci când unul dintre acești cilindri este strâmb și, la umplerea sa cu sânge, îi trage și pe ceilalți înspre el. Asta este, așadar, o problemă medicală și necesită tratament, mai ales dacă începe să-ți creeze disconfort.
Cauze boala Peyronie
Știu că e ciudat, dar moștenirea genetică este unul din factorii de risc. Dacă ai un bărbat mai în vârstă în familia ta cu boala Peyronie, s-ar putea să se transmită și la tine. Șansele sunt mici, dar există.
Altă posibilă cauză este leziunea suferită la nivelul penisului. Poate te-a lovit cineva mai tare, te-ai accidentat la un sport, ai căzut nasol cu bicicleta sau motocicleta sau de pe cal. Sau, te-ai implicat într-o bătaie unde adversarul a trișat.
Și mai am câteva posibile cauze:
- tulburarea de țesut conjunctiv – bărbații care suferă de ea pot avea probleme și la mâini sau la degetele de la picioare,
- intervenții chirurgicale care pot da complicații – de regulă, vorbim de intervenții la nivelul penisului, sau la nivelul prostatei, care nu au fost efectuate cum trebuie,
- medicamente și efecte secundare – pot fi medicamentele care dau și impotență funcțională. În fond, boala Peyronie poate veni, uneori, „la pachet” cu acest tip de impotență, însă ambele pot fi consecințe ale unor leziuni, intervenții sau efecte secundare ale medicamentelor.
- Fumatul, care e pe lista principalilor factori de risc aproape la orice boală, se pare. Pacienții fumători care suferă de boala Peyronie de regulă sunt sfătuiți, prietenește, să se lase de fumat, dacă pot. La fel, consumul de alcool trebuie limitat, iar consumul de droguri ilegale, trebuie stopat (dacă e cazul).
- Afecțiuni care pot provoca impotența (diabet, renale, hepato-biliare, la nivelul sistemului circulator, cancer testicular, cancer de prostată etc).
Cam acestea ar fi cauzele, în linii mari. Totuși, dacă mergi la medic, pentru tratament, nu te aștepta să îți spună cauzele. Acestea sunt greu de identificat.

Pot apărea complicații?
Dacă ai un penis strâmb dar nu te doare și nu îți creează disconfort, atunci poate fi doar modul în care s-a dezvoltat. Asta „suspectez” că este și la mine.
Însă, dacă ești suspect de boala Peyronie, atunci să știi că, netratată, poate să evolueze în timp, astfel:
- să apară umflături pe o parte sau pe alta a penisului tău – ca atunci când injectezi kanamicină dar nu masezi cu apă călduță umflătura, constant, ca să se răspândească uniform.
- Senzația de durere în timpul sexului, în timpul masturbării sau în timpul erecției.
- Îngustarea sau scurtarea penisului. Poate să piardă din circumferință, când este strâmb.
- Curbarea penisului și atunci când nu este în erecție.
- Disfuncții erectile sau chiar impotență funcțională sau organică.
- Anxietate, teama de a face sex sau chiar depresie. Stimă de sine scăzută și alte probleme psihologice asociate.
- Stres în relația de cuplu.
- Dificultatea de a avea copii, respectiv probleme de fertilitate masculină. Însă, reține că te afectează indirect, adică nu influențează calitatea spermei boala Peyronie, ci doar îți pune în dificultate procesul, în sine, de a procrea.
Boala Peyronie are două faze: acută sau incipientă, care poate dura până la 18 luni și constă în procesul de curbare al penisului, între 30 și 45 de grade, respectiv faza cronică, atunci când curbarea s-a stabilizat, durerea se diminuează dar impotența se poate instala.
Tratament boala Peyronie
Am căutat informația asta și am găsit că nu este un tratament pentru boala Peyronie care să o vindece direct. Însă, există tratamente care o pot ține sub control, dar asta doar dacă simți disconfort, respectiv durere și alte complicații menționate mai sus.
În faza acută sau incipientă, se pot recomanda injecții intralezionale de colagenază, efectuate de un medic direct în corpul cavernos problematic. Tot în această fază, medicul poate recomanda tratament medicamentos sau tratament cu ultrasunete. De asemenea, există medici care îți recomandă exerciții – să menții penisul întins drept, timp de 30 de secunde, în stare erectă, de 3 ori pe zi. Sau, ca să nu stai să numeri, să faci asta de fiecare dată când ai erecție spontană. Mai sunt medici care recomandă diferite dispozitive, precum pompe pentru penis, extensoare sau terapie de tracțiune a penisului. Nu știu detalii, doar am auzit despre aceste metode, însă un medic îți poate spune exact cum se face.
În faza cronică, se recomandă intervenție chirurgicală. Însă, din câte am citit, rareori se ajunge la asta. În multe cazuri, înainte să se ia o decizie cu privire la intervenție, pacientul este ținut sub observație 12 luni. Se prea poate ca să se retragă curbura în acest timp, fără tratament. Dacă totuși se ajunge la operație, ea poate fi invazivă sau mai puțin invazivă. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt de operații mai puțin invazive: se îndepărtează placa care a cauzat curbura și se atașează penisul de piele, sau se excizează o mică porțiune de penis opusă plăcii care a cauzat curbura, sau se implantează un mic dispozitiv care să mențină penisul drept când este în erecție.
Nu sunt specialist în urologie, însă am citit despre aceste lucruri și aici îți fac un rezumat. Te invit să cauți la rândul tău pe net, dacă ai un penis strâmb și vrei mai multe informații pe tema asta. Însă, te sfătuiesc să le cauți în engleză, deoarece în română nu prea s-a scris.

Când poți trăi bine-mersi cu un penis strâmb în erecție
Concluzia la tot ce am citit este că poți trăi, bine-mersi, cu un penis strâmb, chiar dacă ai boala Peyronie. Există multe cazuri de bărbați care s-au vindecat natural, fără tratament, doar prin exerciții sau chiar fără să facă nimic.
Chiar dacă nu sunt adeptul extensoarelor pentru penis sau pompelor, totuși le-aș alege, în locul medicamentelor sau, mai rău, intervențiilor chirurgicale.
Oricum ar fi, curbarea penisului nu prezintă o problemă serioasă, cât timp are mai puțin de 30 de grade. La mai mult de 30, trebuie să iei măsuri, și cred că cele mai simple sunt extensiile, cu mâna, ale penisului în stare erectă.
Dacă ai pur și simplu un penis strâmb sau ușor curbat, așa ca mine, trăiește liniștit mai departe. Nu înseamnă că ai sau ești predispus la boala Peyronie. Totuși, dacă vrei să mergi la medic, un mic sfat prietenesc: consultă măcar doi medici. Niciodată nu strică a doua opinie, mai ales când vine vorba de sănătatea noastră.