Cum îți păstrezi atracția față de partener după mulți ani de relație

cum păstrezi atracția față de partener după mulți ani de relație

Știi momentele ălea când preferi să vezi un film (pe care l-ai mai văzut) în loc să petreci timp cu partenerul? Sau că mereu nu ai chef să faceți ceva împreună, că vrei pur și simplu să lenevești? Ei bine, nu e de la oboseală. E vorba de legătura dintre voi care e firavă. Așa că de-asta vreau să vorbim azi despre cum îți păstrezi atracția față de partener după mulți ani de relație.

Se zice că „dragostea durează 3 ani”, așa umblă vorba-n sat. Oare așa o fi? Cum explici cuplurile care sunt împreună de 10, 30 sau chiar 60 de ani? Nimeni nu-ți spune pur și simplu care este secretul unei căsnicii de durată, însă vezi că există astfel de oameni care nu doar rămân împreună, dar sunt și fericiți.

Alții, în schimb, știu că au ajuns deja la o vârstă la care nu-și vor mai găsi dragostea (sau nu mai au răbdare să o caute) și așteaptă, complăcuți, să moară. De asta îți doresc să te ferești toată viața!

sursa: 123rf.com

Atracția sexuală: ajută să păstrezi atracția față de partener?

Hai să discutăm despre elefantul din cameră. Să luăm chestiile evidente. Sexul dacă dispare, ia cu el și dragostea? Hai să nu vorbim de oamenii ajunși la vârste la care sexul să nu se mai poată din punct de vedere fizic. Ne referim aici la tineri, adulți în plină putere sexuală.

E clar că bărbații fac greșeli în pat, însă nu e motiv pentru partenerele lor să îi îndepărteze, mai ales după mulți ani de relație. Totuși, chiar dacă potența este încă acolo și îți cunoști destul de bine partenera, există întotdeauna riscul să vă îndepărtați fizic.

Se mai spune că atracția fizică durează doi ani. Adică la început totul e roz și amândoi vă excitați unul pe celălalt numai la simpla vedere a voastră dezbrăcați, iar apoi nu mai este atât de mare atracția sexuală. Este greu să te menții „excitat” și vei începe chiar să te uiți după alte femei, ca să mai simți o erecție spontană.

Tot atunci, după 2 ani, intervine lipsa de chef pentru sex. Fie preferi masturbarea, fie preferi să încercați noi tehnici în pat – ceea ce e un semn că, deși s-a dus atracția de la început, relația ajunge la maturitate din punct de vedere emoțional.

Așa că totul depinde de prioritizarea relației și găsirea unor modalități de a o face să meargă, chiar dacă sexul a devenit banal. De exemplu, partide de sex repetate în aceeași zi. Asta ajută cu adevărat să îți păstrezi atracția față de partener, chiar dacă implică și consumul unor suplimente pentru potență de calitate.

Rutina ne ucide

Cuplurile care sunt de mulți ani împreună ajung într-o așa numită rutină. Fie că sunt sau nu implicați copiii, totul devine ca o listă de cumpărături sau o serie de task-uri corporatiste de bifat. Dacă faci aproape aceleași lucruri în fiecare zi, nu te aștepta la un rezultat diferit.

Rutina ne omoară, încet, fără să ne dăm seama. Fie că este sentimentală, fie în pat, fie în viața de zi cu zi. De-asta trebuie să condimentezi lucrurile, să nu pici în cealaltă extremă – a confortului. Adică

 • „mi-e bine să știu că e mereu cineva acolo pentru mine”,
 • „e confortabil să am cu cine face sex, oricând”,
 • „e simplu să ne împărțim atribuțiile din casă, zi de zi, să facem fiecare ce ni se potrivește”,
 • „ne-am obișnuit împreună, nu mai putem nici măcar dormi unul fără celălalt”,

Dacă petreceți chiar fiecare zi împreună, e clar că va interveni rutina în viața voastră de cuplu. Aveți nevoie fiecare de viața voastră și în afara relației. Orice pasiuni aveați înainte, fie că nu sunt comune, nu trebuie să le pierdeți. Relația nu trebuie să vă schimbe ca oameni, ci să vă unească. Și fiecare să fie înțelegător cu celălalt când are nevoie de timp pentru el însuși.

pastrezi atractia fata de partener
sursa: 123rf.com

Cheia către a-ți menține atracția față de partener după mulți ani

Dacă ar fi să sumarizez din experiențele mele, a te simți atras după mulți ani presupune ca:

 • fiecare să se bucure de libertate – nu mă refer aici să înșeli sau să ai fantezii sexuale cu fosta, ci să ieși când vrei în oraș sau să iei parte la activități fără partenerul de cuplu, fără să te ia la rost, având încredere în tine.
 • Să nu te epuizezi încercând să-i faci pe plac – am avut relații în care simțeam că merg pe sticlă spartă. Mi-era teamă să fac ceva sau să zic ceva, că partenera se supăra. Clar că am pus capăt. Important este să te placă pentru că ești tu însuți, cu defectele tale, cu calitățile tale. Să te înțeleagă și să empatizeze cu nevoile tale.
 • Să vă certați cu cap și util – da, există certuri din orice, care sunt o pierdere de vreme și sunt inutile, și există certuri în care chiar rezolvați ceva. Ei bine, nu există relație fără certuri, fără amenințări cu despărțirea, însă important e ca la finalul zilei să nu vă culcați supărați, ci împliniți, că ați realizat ceva.
 • Să fii atent la nevoile celuilalt – asta înseamnă să ții minte când pune ochii pe ceva, ca să îi iei cadou, respectiv să nu spui ceea ce știi că l-ar răni pe celălalt. Să ai grijă de cel de lângă tine, și să îi fii alături și la bine dar și la greu. Oricât de clișeic ar suna, să știi că mulți bărbați se feresc atunci când vine vorba de a își îngriji partenera când e bolnavă sau trece prin momente grele. Iar atunci, femeile observă asta, și interesul lor față de relație scade.
 • Să simți când ceva e în neregulă. De obicei, femeile au acest simț, însă cu exercițiu, și-l pot dezvolta și bărbații. Când observi că partenerul te tratează cu o mai mare răceală ca de obicei, când vezi că nu se simte vinovat dacă îți spune ceva ce te-a durut sau, mai grav, că te-a supărat și nici măcar nu și-a dat seama de asta, atunci e o problemă. E ceva în neregulă ce trebuie discutat.
 • Să aveți aceeași viziune despre viitor. Din acest motiv multe cupluri se despart, pentru că el vrea ceva, ea vrea altceva. Așa că nu vă mai pierdeți timpul unul cu celălalt și discutați – ce vă doriți de la viitor? Poate tu vrei carieră, poate ea vrea copii, sau invers, sau poate tu vrei ca într-o bună zi să te muți în Caraibe iar ea vrea să rămână toată viața în România. Din nou, discutați despre asta și găsiți un punct comun, o viziune comună care v-ar împlini pe amândoi pe termen lung. Altfel, clar relația nu merge.
 • Să discutați. Oricât de banal ar suna, puțin discută cu adevărat. Să vorbiți deschis despre fanteziile voastre sexuale, despre plăcerile voastre, despre nemulțumirile voastre. Comunicarea despre orice e importantă, ca să preveniți eventuale neplăceri. Asta cred eu că e cheia către toate și implicit către a-ți păstra atracția față de partener după mulți ani.

Sper că ți-au fost de folos gândurile mele. Am uneori tendința să mă lungesc cu vorba și cu scrisul, numește-l defect profesional. Însă, dacă ai ajuns până aici și stai bine cu răbdarea, înseamnă că ai șanse mari să rămâi în relație și să menții atracția acolo. Ai bănuit deja că nu mă refer doar la cea sexuală, ci vorbesc și de maturitatea relației care începe după primii 3 ani, când practic stilurile voastre de viață fuzionează, vă construiți cultura relației, obiceiuri comune și chiar ticuri. Dacă ați ajuns în acel stadiu și încă simțiți la fiecare îmbrățișare fiorii aceia plăcuți când vă sărutați sau îmbrățișați, atunci aveți un viitor împreună, asigurat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.