Iritație la nivelul penisului: Cauze, tratament și prevenție

iritație la nivelul penisului

O iritație la nivelul penisului este neplăcută, însă destul de frecventă. Această problemă se caracterizează prin mâncărimi, inflamație și roșeață în zona genitală.

Iritația poate fi cauzată de mai mulți factori și poate fi o sursă de disconfort. Eu, spre exemplu, am avut psoriazis genital. Cu alte cuvinte, aveam bubițe pe penis și pielea avea un aspect solzos. Ca să nu-ți mai spun cât e de nasol când nu mai „trage” peștele la mălai…

Dacă suferi de această afecțiune sau ai puncte roșii pe penis, nu e nevoie să te jenezi sau să tragi concluzii pripite, e esențial să te informezi.

Hai, așadar, să scoatem microscopul și să vedem din ce cauză apare o iritație la nivelul penisului și ce e de făcut.

Ce este o iritație la nivelul penisului?

Orice iritație la nivelul penisului se poate descrie printr-o senzație neplăcută simțită fie în jurul acestui organ complex, fie direct pe el. Mai mult, unii bărbații prezintă și o durere locală, care denotă o problemă la nivelul organelor genitale.

De cele mai multe ori, iritația peniană se manifestă prin disconfort, durere, mâncărime, sau schimbare vizibilă a texturii pielii.

Iritațiile în zona genitală pot apărea la orice vârstă, indiferent dacă vorbim despre băieți sau bărbați. Pentru a le preîntâmpina este nevoie de o igienă corectă și de o viață sexuală protejată.

Iritație la nivelul penisului: Cauze și factori de risc

Iritație la nivelul penisului: Cauze și factori de risc

Iritația penisului este mai comună decât ai putea crede și poate apărea din motive mai puțin îngrijorătoare, precum fricțiunea, purtarea lenjeriei strâmte, o reacție alergică sau infecțiile fungice dar poate avea și cauze mai grave, care trebuie tratate foarte serios, precum bolile cu transmitere sexuală

Iată câteva cele mai frecvente cauze ale iritației la nivelul penisului:

Psoriazis genital

Psoriazisul genital duce la apariția unor pete mici la nivelul penisului. Semnalată prin piele solzoasă și durere, această tulburare poate apărea atât în rândul bărbaților circumciși și necircumciși.

Aceasta este, spre deosebire de bolile cu transmitere sexuală, o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă ca nu poate fi transmisă altei persoane. Bubițele pot apărea și de la sex în apă sau în locuri insalubre. Deși acest lucru este confirmat de medici, nicio ființă de pe acest Pământ nu va vrea să te atingă, crede-mă. Din fericire, această afecțiune poate fi tratată repede de către un dermatolog sau un urolog. 

Infecțiile urinare

Nu degeaba se spune că o igienă inadecvată poate duce la acumularea de bacterii și ciuperci, ceea ce poate provoca iritație și inflamație la nivelul penisului. Igiena precară duce la infecțiile urinare, care sunt cele mai comune cauze de la baza apariției de iritații în zona penisului. Ele sunt caracterizate prin usturime și senzație de durere și sunt cauzate de bacteriile care se dezvoltă la nivelul tractului urinar. Infecțiile urinare necesită tratament cu antibiotic.

Balanita

Aceasta este o inflamație a glandului penisului și a prepuțului, care poate fi cauzată de infecții bacteriene sau fungice sau de igienă deficitară. Cauzele cele mai frecvente repercursiuni ale balanitei includ herpesul genital, candida sau diabetul.

Alergii la la anumiți compuși chimici: pot provoca iritație la nivelul penisului

Se poate întâmpla ca penisul să devină iritat după folosirea unor produse de igienă dacă acestea conțin anumiți compuși alergeni. Aceste alergii la substanțe chimice mai poartă denumirea de dermatită de contact. Faza e că această problemă se poate remedia ușor printr-un consult dermatologic și prin folosirea produselor naturiste.

Tratament și prevenție: Cum să ne protejăm împotriva iritațiilor peniene

Pentru a preveni și trata o iritație la nivelul penisului, e recomandat să păstrezi o igienă adecvată și să faci un consult dermatologic pentru a vedea cum se raportează organismul tău la posibilii compușii chimici care te înconjoară.

În primul rând, este esențial să ai o igienă personală corespunzătoare, spălându-te zilnic cu apă caldă și un produs de îngrijire prietenos cu pielea ta, evitând însă excesul de spălare care poate agrava pielea sensibilă.

Evită săpunurile parfumate, geluri de duș sau alte produse agresive care pot provoca iritație la nivelul penisului și al pielii. 

În timpul actului sexual, asigură-te că folosești întotdeauna prezervativ pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală și pentru a evita fricțiunea excesivă care poate cauza iritații. 

Alege să porți haine confortabile și evită articolele vestimentare strâmte care pot provoca disconfort la nivelul penisului. În cazul în care apar iritații, încearcă să nu aplici produse necunoscute pe zona afectată, ci mergi direct către un medic sau un dermatolog pentru un diagnostic adecvat și un tratament corespunzător. 

Știu, nimeni nu e bucuros să se confrunte cu iritație la nivelul penisului. Cu toate acestea, e important să reținem: cu cât ne informăm mai bine și acționăm mai repede, cu atât mai ușor vom putea depăși și trata această afecțiune. 

Fii bărbat! Ai grijă de tine!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.