Fertilitatea la bărbați: cum o stimulezi pe cale naturală

fertilitatea la barbati remedii naturiste

Subiectul concepției unui copil a devenit destul de popular în zilele noastre, în special pentru că multe cupluri se confruntă cu probleme în acest proces. Fertilitatea la bărbați care este îndoielnică sau redusă este una din cauzele pentru care cuplurile deseori se „chinuie” să aibă un copil, chiar și câțiva ani buni.

Desigur, și fertilitatea la femei este un subiect la fel de popular, însă cum acest blog e dedicat bărbaților cu probleme cu potența, vom vorbi despre fertilitate masculină și cum o stimulezi.

Să presupunem că nu ai potența scăzută și că ai o erecție normală. Dacă suferi de exemplu de ejaculare precoce, asta nu dăunează fertilității, adică mai exact calității spermei. Poți să îți dai drumul în mai puțin de 1 minut, dar să concepi un copil foarte ușor dacă ai peste 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru (ml) sau cel puțin 39 de milioane pe mostră, conform valorilor date de Organizația Mondială a Sănătății.

Fertilitatea la bărbați: cum afli dacă ai probleme

Cantitatea de spermatozoizi pe mililitru, respectiv motilitatea lor și alți indicatori ai calității lichidului seminal ejaculat pot fi identificate doar în cazul unei analize în laborator, numită spermogramă. Desigur, poți face și teste de fertilitate masculină acasă, precum cele de la Barza, însă există o șansă mare să pierzi acuratețea unui astfel de test dacă nu urmezi instrucțiunile fix ca pe prospect.

Cei mai mulți bărbați au constatat că au probleme de fertilitate când nu au reușit să lase partenera însărcinată nici după 12 luni de încercări constante. Prin „încercări” mă refer la:

  • sex de cel puțin 3 ori pe săptămână, în special în perioada ovulației,
  • abstinența de la masturbare pe toată perioada de concepție (citește aici despre faptul că masturbarea influențează calitate spermei),
  • partenera să stea întinsă cel puțin 15 minute după ejaculare, preferabil la căldură,
  • partenera să nu depună efort fizic pe perioada concepției – nici măcar ridicarea de greutăți sau mersul pe bicicletă.

Dacă ai respectat aceste „criterii” și tot nu s-a lipit nimic, înseamnă că există probleme de fertilitate la bărbați și e cazul să luăm măsuri.

Principalii inamici ai fertilității masculine

E de la sine înțeles că, atât pentru femei cât și pentru problemele cu fertilitatea la bărbați, vârsta își spune cuvântul. Adică după 30 de ani, deja scad calitatea și cantitatea spermei ejaculate, iar viteza cu care scad ele depinde de:

  • nivelul de stres la care ești supus. Stresul afectează tot, de la relație la sănătate și libido. Măcar în perioada concepției, relaxează-te mai mult, nu lăsa munca să te afecteze, și dacă e cazul apelează la un psihoterapeut.
  • temperatura testiculelor. Poate nu știai dar temperatura optimă a spermei este de 34,5 grade Celsius. Ca să o menții, trebuie să porți lenjerie lejeră, care lasă testiculele să respire (de exemplu boxeri, nu chiloți strâmți), și să te ridici de pe scaun la fiecare 60 minute cel mult. Ia astfel de măsuri pentru a nu supraîncălzi testiculele.
  • fumat și alcool. Deși sunt fost fumător și consumator fidel de alcool, nu recomand aceste obiceiuri viitorilor părinți. Ambele inhibă fertilitatea la bărbați – citește aici despre cum berea scade potența. De fumat e bine să te lași de tot, cu cel puțin 3 luni înainte de perioada de concepție, iar cât despre alcool, consumă cu moderație – adică doar la ocazii, nu zilnic.
  • alimentația nesănătoasă și sedentarismul. Dacă mănânci în continuare nesănătos, respectiv dacă nu faci mișcare și nici măcar nu te ridici de pe scaun, când stai la birou, atunci avem o problemă. Nu e de mirare că nu poți lăsa o femeie gravidă, în aceste condiții. Ai grijă cu ce mănânci și practică regulat exerciții fizice, măcar 30 de minute pe zi. Chiar și plimbările lungi în aer liber sunt un adjuvant pentru fertilitatea la bărbați.
  • lipsa odihnei. Eu sunt super irascibil când dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, am libidoul la pământ, nu mă pot concentra la muncă și simt o stare generală de rău în tot corpul. Nu știu cum te manifești tu, dar să zicem că mai bine ca mine. Totuși, chiar dacă ești obișnuit să nu prea te odihnești, nu recomand să pierzi nopțile. Și mai e ceva: chiar dacă dormi 9 ore pe noapte, dar acele ore încep după ora 00:00, tot nu te odihnești cum trebuie. Cel mai bun somn este cel până în ora 00:00. Ține cont de asta!

Nu te stresa legat de ce am zis mai sus. Sunt doar niște sfaturi de bază, aș zice eu de bun simț, pentru viitori tătici. De asemenea, ține cont că ele se aplică în special bărbaților trecuți de 30 de ani. Căci la 20 duci mai multe: și lipsa somnului, și alcoolul, și fumatul, și alimentația nesănătoasă sau precară. E clar că depinde de fiecare organism, cum a fost învățat, la ce e el tolerant, nivelul de greutate, istoricul medical. Așa că poți doar considera aceste reguli ca fiind general valabile.

Cum stimulăm fertilitatea la bărbați

În primul rând, aplică tot ce scrie mai sus. Ține cont de ce am zis, indiferent de vârstă, însă cu atât mai strict, dacă ai peste 30 de ani.

În al doilea rând, iată câteva recomandări:

  • consumă legume și fructe cât mai „colorate”, precum ardei gras, morcov, afine, căpșune, pepene roșu, banane etc. Asigură-te că organismul tău are parte de aportul de nutrienți și vitamine complet, care provine din partea fructelor și legumelor.
  • Consumă mai des pește și fructe de mare, deoarece sunt bogate în acizi grași Omega 3, care influențează fertilitatea în mod direct. Ele au și un aport proteic bun, împreună cu fasolea, alunele, nucile, carnea albă.
  • Consumă vitamine precum: B, C, E precum și beta-caroteni. Acestea pot crește calitatea spermei, respectiv să susțină repararea eventualelor defecte de ADN. Te invit să citești detalii în articolul cu vitamine pentru potență masculină.
  • Consumă suplimente pe bază de L-carnitină și L-acetil carnitin – sunt bune pentru motilitatea spermatozoizilor.
  • Consumă suplimente pe bază de coenzima Q10, un compus antioxidant care îmbunătățește parametrii spermei, precum motilitatea, numărul de spermatozoizi și forma acestora.
  • Consumă suplimente pe bază de zinc, în combinație cu acid folic și vitamina E. Acest mix de ingrediente îmbunătățește vizibil calitatea și cantitatea spermei ejaculate. Uite un supliment eficient pentru fertilitatea masculină, în articolul cu păreri Profecund B.

Bineînțeles, există și un „al treilea rând”. Însă, asta niciun supliment nu o poate remedia. Vorbim aici de pregătirea emoțională de a fi părinte. Pentru mulți, perioada de concepție nu mai este văzută ca o plăcere, ci ca pe o obligație față de parteneră, familie sau societate. Atunci te inhibi și apare stresul emoțional. Recomand o comunicare deschisă cu partenera, în primul rând, și apoi cu alți membri ai familiei, poate chiar cu un psihoterapeut. Ajută enorm, crede-mă.

Sănătate și spor la făcut copii!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.