Ejacularea retrogradă: cauze și tratament

ejacularea retrogradă

Ejacularea retrogradă este una din cauzele infertilității masculine. Ea este o afecțiune medicală ce poate influența ejacularea prin faptul că o parte din lichidul seminal se elimină în vezica urinară și nu în afară.

Practic, sperma e eliberată în interior.

Ejacularea retrogradă este o afecțiune mai puțin comună și diferită față de ejacularea precoce, care e una din cele mai populare disfuncții erectile. La fel de populară este impotența sau incapacitatea de a menține sau obține o erecție. Despre cauze impotență masculină am mai scris, la fel și despre tratamente.

Putem spune că 1 din 10 bărbați se confruntă cu probleme de ejaculare precoce (adică își dau drumul în mai puțin de 60 secunde de la penetrare sau masturbare). Însă, nu se cunosc statistici exacte privind bărbații care suferă de ejaculare retrogradă.

infertilitate masculină cauze

Să înțelegem mai bine ejacularea retrogradă

Pentru a identifica principalele cauze, este bine ca mai întâi să înțelegem cum funcționează acest defect de ejaculare.

Când suferi de ejacularea retrogradă, poți ajunge la orgasm și să îl simți la fel ca în cazul unei ejaculări normale. Însă, la eliminarea lichidului seminal, iese foarte puțin, comparativ cu cât ar trebui să fie în mod normal – sau cât vezi prin filmele porno.

Cu alte cuvinte, ai un „orgasm uscat” sau „aproape uscat”.

Sfincterul situat între vezica urinară și prostată se contractă în timpul orgasmului. El direcționează lichidul seminal pe canalul potrivit, și prin încordări repetate este eliminat. Dacă acest mușchi, sfincterul, este lezat, atunci nu funcționează cum trebuie, iar sperma ajunge în vezica urinară.

Așa că la prima urinare după orgasm, îți vei da seama că urina ta este tulbure, ceea ce înseamnă că ai eliminat, în sfârșit, sperma ce trebuia să iasă la ejaculare.

Când ajungi să conștientizezi că ai această problemă, pot apărea stări proaste de dispoziție, mai ales dacă ești în perioada în care vrei să ai copii.

ejacularea retrogradă

Cauze pentru ejacularea retrogradă

Toate forumurile medicale și site-urile spun că una din principalele cauze ale ejaculării retrograde este diabetul zaharat tip 1.

Așa că, mergi la medic îndată ce observi că poți fi suspect de această afecțiune.

Alte posibile cauze sunt:

  • Prostatectomie (procedura chirurgicală prin care se îndepărtează o parte din prostată – în urma depistării cu cancer prostatic). Aproximativ 15% din pacienții trecuți prin această intervenție sunt afectați ulterior de ejacularea retrogradă,
  • alte intervenții chirurgicale la nivelul penisului și prostatei,
  • radioterapie în zona pelviană (razele X pentru identificarea cancerelor din zona respectivă),
  • malformații ale sistemului genital,
  • scleroză multiplă,
  • boala Parkinson,
  • leziuni ale măduvei spinării,
  • anumite medicamente consumate în exces – antihipertensive, antipsihotice, antidepresive etc.

După cum poți vedea, cauzele pentru această afecțiune sunt, în general, situații mai grave prin care a trecut persoana afectată. Lezarea sfincterului este, așadar, o consecință a unei intervenții sau a medicației, sau un simptom al unor afecțiuni care pot apărea, de regulă, la persoanele în vârstă.

De aceea, ejacularea retrogradă este, din fericire, o afecțiune mai rar întâlnită. Însă, este bine să o cunoaștem, să o înțelegem și să ne menținem sănătoși, odată ce am aflat informații despre ea.

Tratamente pentru ejacularea retrogradă

Diagnosticul se stabilește de medicul urolog, iar analizele includ și mostră de urină ce a fost eliminată odată cu lichidul seminal.

Ejacularea retrogradă se tratează în funcție de cauza care a provocat-o.

De exemplu, dacă medicamentele precum cele menționate mai sus au provocat-o, atunci se renunță la ele sau se înlocuiesc cu alternative.

Dacă diabetul a provocat această afecțiune, atunci se recomandă diete, ținerea glicemiei sub control și tratamentul specific.

Prin urmare, nu tratăm direct ejacularea retrogradă, ci cauza.

Din fericire, medicina modernă a evoluat. Prin urmare, șansele de a exista efecte adverse la intervenții chirurgicale precum prostatectomia sau altele, sunt din ce în ce mai mici. De asemenea, există și alte tratamente alternative, mai puțin invazive, înainte de a ajunge la bisturiu.

Dacă mergi la un medic care îți spune că singura variantă este să te operezi, atunci cere o altă părere. Medicina este o știință exactă, însă mulți practicieni uneori au tendința să se contrazică. Eu am pățit-o, aproape toți prietenii mei care au fost la medic au pățit-o. De regulă, medicul la care obții cel mai greu programarea are o opinie care cântărește mai mult decât cel la care poți merge de azi pe mâine.

Există și tratament cu medicamente pentru ejacularea retrogradă. Însă, acesta este mai degrabă tratament pentru întărirea mușchilor, precum pseudoefedrină sau imipramină.

test fertilitate la bărbați

Pot avea copii dacă sufăr de ejaculare retrogradă?

În cele mai multe cazuri, da. Tot medicina modernă rezolvă problema asta, însă trebuie să ai buzunarul destul de încăpător, dacă mă-nțelegi.

Eu am un prieten care a fost operat de cancer testicular, însă a putut avea copii după ce s-a recuperat. Și are gemeni! Așa că, există speranță. Copiii i-a avut prin prelevarea spermei și inseminare artificială. Însă, toată familia e sănătoasă și fericită, asta contează într-un final. Ca posibilități, mai sunt și fertilizarea in-vitro sau injecțiile intraplasmatice cu material seminal recoltat.

Există viață sexuală și viață de familie chiar după depistarea ejaculării retrograde, la fel cum există și viață sexuală după infarct. Așadar, există speranță!

Dacă ejacularea retrogradă nu se manifestă printr-un orgasm complet uscat, atunci există posibilitatea, la recomandarea urologului, folosind inclusiv capsule de fertilitate. Eu am scris despre păreri Profecund B, însă există și alternative, inclusiv practici precum cele despre care vorbeam în articolul despre ejaculare puternică.

Așadar, orice ar fi, capul sus și țintește tot înainte. Șansele să fie totul pierdut sunt foarte mici. Crede-mă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.