Bă băiatule, iar a fost o noapte grea. Rețeta mea de mahmureală constă în suc de portocale, ouă fierte tari, multă apă și musai o cafea neagră și amară ca viața. De aici mi-a venit ideea să vorbim despre efectele cafelei asupra potenței.
Poate și pentru tine, cafeaua este un prieten de nădejde, alături de care îți începi ziua și care te însoțește la o pauză, la o discuție cu prietenii sau chiar la o țigară. De regulă merg în mână și e motivul tău să te mai ridici de la birou și să mai faci niște pași.
Cuprins
Dar te-ai întrebat vreodată ce efecte are cafeaua asupra potenței?
Da, ai citit bine. Cafeaua nu trebuie evitată doar de către hipertensivi. Consumată în cantități mari, mai mult de 400 mg pe zi, are un efect deloc prietenos asupra potenței masculine. Deși oferă energie și relaxare, în corp se pare că stresează glandele suprarenale, determinând o capacitate semnificativ redusă de producere a hormonilor necesari pentru menținerea unei erecții. La fel și alcoolul scade potența, consumat în cantități mari. Atât alcoolul cât și cofeina stimulează sistemul nervos central, inducând o stare falsă de alertă prelungită.
De ce se întâmplă acest lucru? Cofeina îngustează vasele de sânge, crește fluxul sanguin și frecvența bătăilor inimii. Astfel reușește să reducă, pe termen scurt, oboseală și sporească vigilența. Pentru a face acest lucru, forțează glandele suprarenale să elibereze mai mult cortizol, ceea ce rezultă stres. Practic este fix efectul opus medicației vasodilatatoare, care favorizează erecția prin faptul că dilată vasele de sânge.

Să renunț la cafea?
Cum ar spune Țapinarii, am idei preconcepute, dar mă asigur că pun în balanță toate datele problemei înainte de a lua o decizie. Până să te pripești și să declari că renunți la cafea, poate ar fi bine să iei în calcul contextul în care consumi această băutură. Pentru un individ sănătos, cantitatea zilnică maximă este de 400 mg de cofeină. Calculând pentru o ceașcă de 200 ml, cafeaua la filtru de exemplu conține între 115 – 175 mg de cofeină. Deci două cești pe zi, maxim, ar fi cantitatea la care să te oprești, dacă bei cafea la filtru care are cea mai multă cofeină.
Asta înseamnă că te bucuri de proprietățile antioxidante și efectele de relaxare și stare de bine fără repercusiuni. Însă atunci când există probleme de sănătate asociate consumului de cafea, această cantitate afectează direct și potența masculină.
Se prea poate ca în anumite cazuri, impotența masculină să fie rezultatul administrării anumitor medicamente sau a unor factori externi care nu au legătură cu servirea unei cafele. Uite aici câteva medicamente care provoacă impotența. În acest caz, vinovatul nu vine în ceașcă. Recomandarea mea este să vezi la un medic cum stă treaba. Doar el poate să evalueze starea ta de sănătate, stilul de viață și să-ți ofere recomandările potrivite.

Dacă reduc consumul de cafea o să am erecții mai bune?
Da și nu. Cafeaua nu este singura care impactează direct calitatea spermei și a erecției. Alcoolul, așa cum am menționat mai sus este de asemenea un inamic pentru potența masculină. Asta nu înseamnă că nu poți savura un pahar de vin roșu alături de parteneră în timp ce vă rătăciți privirile prin dormitor, dar dacă îi arăți cât ești de macho și cum sorbi o sticlă de whiskey ca pe o cutie de suc s-ar putea să nu fie doar penisul cel care te va părăsi în seara aia.
În continuare se mai pune și problema alimentației. Dacă tu poți sfâșia 2 kilograme de carne doar pentru că ai canini, organismul tău s-ar putea să aibă altă părere cu privire la metabolizarea ei. Astfel încât, studiile arată că un consum moderat de carne aduce beneficii surprinzătoare asupra potenței și fertilității masculine. Acum nu-ți spun să pici în extrema cealaltă și să devii vegetarian după ce o viață întreagă ai cochetat cu cotletul, dar încearcă o abordare mai ușoară asupra proteinei animale și s-ar putea să fii surprins.
Și nu în ultimul rând, este acel lucru pe care îl tot auzi. Țigările chiar cauzează impotență. Dacă și tu ai fost la magazin și ai cerut pachetul cu impotență doar pentru că e mai frumoasă imaginea decât pe pachetul cu cancer, data viitoare cere un pachet de gumă. Renunțarea la fumat te ajută să-ți îmbunătățești calitatea somnului, sistemul cardio-vascular, dar și funcția erectilă. În plus, studiile arată că devii mult mai atrăgător pentru sexul opus la doar o lună după ce ai scăpat de acest viciu. Ce zici, merită?
Inclusiv energizantele au efect negativ asupra potenței. Ca să nu mai zic de zahăr, consumat în cantități mari.

O viață sexuală normală este la îndemâna oricui
Consumă cafea echilibrat. Cel mult două cești de cafea pe zi pot contribui la îmbunătățirea rezistenței în pat, fără a avea efecte negative asupra sănătății. Limitează astfel consumul și te bucuri de mai multă plăcere pentru tine și partenera ta.
Evită excesul de alcool. Știm cum e vorba un pahar de vin roșu ca să i se scoale lui moșu’, dar te roagă fratele tău, nu bea vinul cu borcanul și nici nu te îneca în damigeana de pe vremea lui mamaie.
Lasă-te de fumat. Mirosul de țigară e atrăgător doar pentru o scrumieră, iar țigara de după este o reclamă pentru poze stock pe rețele. Nimeni nu fumează imediat după, decât dacă nu a fost atât de satisfăcut încât să se relaxeze în cearceafurile ușor umede.
Evită stresul. Ăsta e poate cel mai mare dușman al timpurilor noastre. Nu doar aparatul nostru reproducător are de suferit. Tot organismul se resimte în perioade stresante și crede-mă, niciun termen limită nu merită sănătatea ta.
Încearcă alimentele cu efect afrodiziac sau suplimentele naturale. Inclusiv mierea de albine e bună pentru potență. Acestea sunt recunoscute pentru lipsa efectelor adverse, iar tu te bucuri de o erecție sănătoasă și vânjoasă ca în vremurile bune ale adolescenței. Hai că poți, nu-i așa greu, ce mama naibii.