3 lucruri interesante legate de circumcizia la bărbați

despre circumcizia la barbati

Zilele trecute mi-am întrebat doi colegi ce părere au despre circumcizia la bărbați. Nu e deloc ciudat să vorbim despre astfel de lucruri ținând cont că unul dintre ei tocmai făcuse o astfel de intervenție chirurgicală înainte de aventura lui cu tipa de la IT.

Ei bine, în vreme ce omul în cauză mi-a zis că circumcizia la bărbați se face numai din cauze medicale, când prepuțul este strâns și nu se mai trage înapoi, celălalt mi-a spus că se face din motive non-medicale și că e o practică obișnuită în comunitățile evreiești și islamice. Tu ce crezi?

Pentru a te lămuri, azi vreau să explorăm 3 lucruri interesante pe care le-am aflat despre circumcizia la bărbați, o procedură care a stârnit multe discuții și diverse opinii de-a lungul timpului.

Istoria circumciziei

Eu mă ghidez după principiul ,,crede și cercetează’’, deci era lesne de înțeles că voi încerca să aflu tot ce stă în spatele procedurii de îndepărtare chirurgicală a prepuțului.

Așa am aflat că circumcizia la bărbați este asemănătoare cu cea pentru băieții nou-născuți. Prepuțul se îndepărtează chirurgical, expunând glandul penisului, iar intervenția se efectuează în spital, cu anestezie.

Trebuie să-ți spun că cele mai multe materiale de specialitate spun că circumcizia este o practică obișnuită în comunitățile islamice și este practicată și de multe comunități africane. Această intervenția este asociată cu simboluri de purificare sau inițiere. 

De exemplu, în religia iudaică, circumcizia este o practică ritualică efectuată la copiii de sex masculin, la vârsta de 8 zile, ca semn al legământului dintre Dumnezeu și poporul evreu. La musulmani, această suprimare a prepuțului este o practică recomandată și este efectuată în mod tradițional în copilărie, deși nu există o vârstă specifică pentru aceasta.

De asemenea, circumcizia la bărbați poate fi și o treabă ce ține de tradiție în anumite familii, de igienă personală sau de îngrijire medicală. De cele mai multe ori, intervenția se face pentru a preveni sau chiar trata problemele de sănătate ale aparatului genital masculin.

Motivele pentru care bărbații aleg circumcizia 

curiozitati circumcizia la barbati

În continuare, vom explora câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care bărbații aleg să-și facă circumcizie.

Motive medicale

Există mai multe motive medicale pentru care bărbații aleg să se circumcidă. Trebuie spus că procedura medicală este cel mai frecvent efectuată atunci când prepuțul este strâns și nu se trage înapoi, afecțiunea fiind cunoscută și sub numele de fimoză. 

Iată care sunt afecțiunile care pot fi ,,tratate’’ sau ,,prevenite’’ cu ajutorul circumciziei la bărbați:

  • Fimoza: Circumcizia poate fi o opțiune de tratament pentru fimoza, o condiție în care deschiderea prepuțului este prea strâmtă, ceea ce face dificilă sau imposibilă retragerea completă a prepuțului peste glandul penisului. Afecțiunea poate provoca durere atunci când penisul este erect.
  • Balanita și postită: Balanita este o inflamație a capului penisului (glandului), iar postita este o inflamație a prepuțului. Circumcizia poate ajuta la prevenirea acestor inflamații, deoarece îndepărtează pielea prepuțului care poate fi predispusă la infecții și iritații.
  • Cancerul penisului: este un tip de cancer foarte rar, reprezentat de o creștere asemănătoare cu negul, localizată la capătul penisului sau sub prepuț.
  • Infecții urinare: Unele studii sugerează că bărbații circumciși pot avea un risc mai scăzut de a dezvolta infecții urinare. Prin îndepărtarea prepuțului, se reduce posibilitatea acumulării bacteriilor sub acesta, ceea ce poate preveni infecțiile urinare și menține sănătatea tractului urinar masculin.

Motive religioase

După cum spuneam, circumcizia la bărbați este asociată cu curățirea spirituală și purificarea trupului pentru a fi pregătit pentru slujirea lui Dumnezeu.

Totodată, în anumite comunități și grupuri etnice, circumcizia la bărbați este o tradiție îndelungată, care are rădăcini în obiceiurile culturale și istorice. Prin efectuarea circumciziei, un bărbat poate să-și asume identitatea culturală și să respecte obiceiurile familiei sau comunității din care acesta face parte.

Efectele circumciziei la bărbați asupra vieții sexuale

Nu există dovezi solide care să indice că circumcizia la bărbați afectează funcția erectilă sau capacitatea de a atinge orgasmul în mod normal. În perioada de recuperare după circumcizie, bărbații pot experimenta disconfort temporar sau durere în zona penisului. Cu toate acestea, aceste simptome dispar pe măsură ce zona se vindecă complet.

Se zice că prepuțul are undeva la 20.000 de terminații nervoase și că acest lucru îl face destul de important, mai ales în ceea ce privește calitatea actului sexual. E adevărat, unele studii spun că bărbații circumciși pot avea o ușoară reducere a sensibilității în zona penisului comparativ cu bărbații necircumciși. Cu toate acestea, această diferență poate fi foarte mică și, în majoritatea cazurilor, nu afectează semnificativ plăcerea sexuală. 

Despre circumcizia la bărbați s-a zis că scade plăcerea sexuală. Nu, prepuțul nu este partea cea mai sensibilă (a penisului) la stimularea prin atingere. Deci, enunțul e fals.
Alți sceptici au mai zis că circumcizia afectează fertilitatea. Nici gând, producția de spermă se face în testicule, nu în penis.

Părerea mea este că fiecare individ poate avea experiențe și reacții diferite la circumcizie. Unii bărbați pot simți că circumcizia a avut un impact pozitiv asupra vieții lor sexuale, în timp ce alții pot simți că nu a avut nicio influență.

Cred însă că operație de eliminare a prepuțului este o alegere importantă. Ține minte că circumcizia la bărbați nu e 100% reversibilă. Iar unii dintre ei o pot regreta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.