Cauze pentru infertilitate masculină

cauze pentru infertilitate la barbati

Aud tot mai des în jurul meu de cupluri care nu pot avea copii. Amici de-ai mei care erau mare crai în tinerețe, acum ajunși pe la 35-40 de ani, vor să se așeze la casa lor. Dar, ca să vezi, ce casă mai e aia când nu poți avea copii? Așa că m-am documentat despre cauze pentru infertilitate masculină. Să vedem, poate ajută mai multă lume.

Infertilitatea e o afecțiune care poate aduce frustrări și probleme de cuplu, cel puțin în cazul celor care fac diferite „sacrificii” pentru a stimula fertilitatea. Prin sacrificii mă refer la cei care fumau și s-au lăsat pentru bebe, cei sedentari care au început să facă mai multă mișcare, cei care erau obișnuiți cu consumul de alcool și brusc au renunțat sau rărit paharele. La asta mă refer.

Infertilitatea masculină este incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul, într-un timp mai mare de 12 luni. Practic, dacă după 12 sesiuni repetate de încercări în perioadele de ovulație, nu s-a prins, atunci e firesc să îți ridici câteva semne de întrebare.

Când știi sigur că ai probleme de fertilitate?

Conform medicilor, infertilitatea poate deveni oficială atunci când, după 1 an de încercări, un cuplu nu reușește să aibă copii. Aici mă refer strict la obținerea unui test pozitiv de sarcină.

De asemenea, poți măsura cantitatea și calitatea spermei cu ajutorul unui test de fertilitate masculină. Acesta se poate cumpăra din farmacii și îl poți face acasă, citind instrucțiunile. Nu se compară, desigur, cu testele dintr-o clinică, însă te ajută la nivel general să îți faci o idee.

În general, 30% cuplurile care nu pot avea copii, au drept cauză infertilitatea masculină. Este la nivel egal cu cea feminină, prin urmare ambii parteneri pot împărți în mod egal vina.

Cu toate acestea, în caz că trece un an de încercări nereușite, ambii parteneri trebuie să facă analize de fertilitate, conform recomandărilor medicilor ginecologi respectiv urologi. Odată depistate cauzele, doar atunci se poate recomanda tratamentul potrivit.

infertilitate masculină cauze

Cauze pentru infertilitate masculină

Concret, așa cum vorbeam și în articolul despre fertilitatea la bărbați, testul care se face este spermograma. Acolo se pot vedea eventuale modificări în motilitatea și cantitatea spermatozoizilor, respectiv absența lor.

În general, cauzele principale pentru infertilitate masculină sunt de ordinul afecțiunilor fizice:

  • insuficiență testiculară primară sau secundară,
  • intervenții chirurgicale la nivelul testiculelor (exemplu hernie inghinală),
  • infecții testiculare sau cancer,
  • diverse boli cu transmitere sexuale netratate,
  • ejacularea retrogradă – atunci când lichidul seminal eliberat ajunge în vezica urinară,
  • afecțiuni tiroidiene,
  • diabet zaharat,
  • varicocel,
  • TBC,
  • hemacromatoză,
  • scleroză multiplă,
  • afecțiuni hepatice,
  • oreion debutat după pubertate,
  • boli imunologice.

De asemenea, alte cauze fizice sunt strâns legate de: nivel crescut de stres, sedentarism, fumat excesiv, consum excesiv de droguri sau alcool.

O altă cauză a infertilității masculine este supunerea constantă a scrotului la temperaturi crescute, precum băi fierbinți, boli febrile sau saune.

Există și medicamente care pot afecta fertilitatea masculină, precum: sulfasalazină, colchicină, steroizi anabolizanți, anumite antihipertensive sau antidepresive, cimetidină, medicamente chimioterapice.

Desigur, ar mai fi un factor, anume înaintarea în vârstă. Este firesc, atât la bărbați cât și la femei, după 30 de ani, corpul intră într-un regres. Atunci, chiar poți zice că „nu mai e ca la 20 de ani”, când eram cu toții tineri și în putere. Însă, asta nu putem controla. La bărbați, există șanse mai mici de infertilitate după 30 de ani decât la femei.

Tratamente pentru infertilitate la bărbați

Există numeroase suplimente pe piață, dedicate bărbaților, atât pentru a crește calitatea și cantitatea spermei cât și pentru a menține sănătatea prostatei. Dintre ele, eu am scris câteva păreri despre Profecund B, de exemplu. Este un supliment care ajută, însă dacă te ții de tratament.

În cazul unor infecții urogenitale care au dus la infertilitate, se recomandă antibiotice, iar ulterior se pot lua suplimente ca tratament pentru sporirea fertilității.

Există, în magazinele naturiste, o serie de tincturi, bazate pe extract de țelină sau brânca ursului, care ajută la creșterea fertilității pe cale naturală. Însă, la fel ca tratamentele naturiste pentru potență, ele au efect dacă sunt administrate cel puțin 2-3 luni, în general de câte 3-4 ori pe zi. Tincturile funcționează de minune dacă sunt consumate împreună cu ceaiurile din aceleași plante, ca să susțină absorbția lor în organism.

Sper să te ajute aceste detalii despre cauze pentru infertilitate masculină. Așa cum vorbeam și cu prieteni de-ai mei, trebuie să îți cunoști bine corpul, istoricul medical dar și ce obiceiuri ai avut în trecut, ca să știi dacă ești sau nu predispus la infertilitate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

More Interesting Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește cookieuri pentru a îți îmbunătăți experiența. Acestea nu înregistrează date cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe acest website, îți exprimi acordul asupra termenelor și condițiilor site-ului.