Atunci când fiecare partidă de sex este o luptă, mai mult cu tine însuți, pe care o pierzi, e semn că există o problemă. În acest sens, vorbim astăzi despre analize pentru disfuncții sexuale masculine – sau ce trebuie să îți dea un medic ca să poată stabili un diagnostic.
Eu am scris pe blog despre pastile pentru disfuncții erectile, cât și despre impotența masculină, cu toate belelele ei. Însă, am abordat foarte puțin latura asta din punct de vedere medical. Nu mă-nțelege greșit, nu sunt genul care ia pastile după ureche, sau care umblă hai-hui prin farmacii obscure ca să ia medicamente fără rețetă. Nu vreau să îmi risc corpul, de-asta am schimbat vreo trei urologi până acum, și îmi fac constant analizele medicale. Sunt adeptul prevenției problemelor cu potența. De-asta recomand să facem teste pentru a depista disfuncții erectile nu când ceva nu e-n regulă, ci și preventiv.
Cuprins
Teste pentru depistarea disfuncțiilor erectile
Cei care au probleme cu erecția sau care nu pot duce la bun sfârșit o partidă, ar trebui să ia în calcul aceste informații. Știm că bărbații trec de obicei mai rar pe la medic, mai ales pentru situații de natură sexuală. De aceea scriu acest articol, ca să îți faci o părere generală despre ce teste sau analize ajută cu depistarea disfuncțiilor sexuale.
Totul începe cu o programare la urolog sau androlog. Așa se numesc medicii care pot ajuta cu diagnosticarea impotenței masculine, respectiv cu soluții care să prevină sau să trateze această afecțiune.
Când ajungi la medic, primul test pe care ți-l face este o anamneză. Asta înseamnă că îți adresează câteva întrebări, despre istoricul medical, poate chiar familial. Te va întreba și dacă iei sau ai luat tratamente, dacă ai suferit intervenții chirurgicale, cât și despre problema ta: dacă nu se scoală dimineața, dacă faci un sport, dacă fumezi sau ai probleme cu colesterolul și circulația.
După aceea, te poate pune să îți dai jos chiloții, ca să palpeze testiculele. Este o procedură medicală standard, în care medicul va căuta dacă ai orice umflătură, sensibilitate, colecție de lichid. Ăstea în general pot fi forme de cancer testicular, sau alte afecțiuni, inclusiv infertilitatea masculină.
Examen fizic: primele analize pentru disfuncții sexuale
Există câteva analize fizice care se fac pentru a depista problemele erectile:
- testarea tumescenței nocturne a penisului: este un test care se face printr-un inel, cu benzi de plastic, care se rup la aplicarea unei presiuni. Acest inel se aplică pe penis, și dacă pacientul are erecții în timpul somnului, benzile se vor rupe. Testul se face pentru cel puțin două nopți, în general acasă. Este una din cele mai des întâlnite analize pentru disfuncții sexuale.
- Testul injectării intracavernoase: medicul va injecta la baza penisului un medicament cu un ac mic, apoi va masa zona unde a injectat, pentru a provoca erecția. La început va fi o doză mică, apoi o doză mai mare. Astfel, medicul urolog va putea nota erecția provocată, pe o scară de la 0 (deloc) la 4 (completă). Dacă erecția va fi notată cu 3 sau 4, atunci nu sunt cauze fizice care au provocat disfuncțiile sexuale; dacă erecția va fi notată cu 0, 1 sau 2, atunci pot fi cauze fizice.
- Analiza doppler cu ultrasunete: ecografia doppler măsoară puterea vaselor de sânge cu ultrasunete. Medicul va trece un dispozitiv cu ultrasunete pe deasupra penisului, pentru a vedea viteza și direcția fluxului de sânge. Important este să se facă ecografia asupra penisului în erecție, așadar medicul va injecta o substanță care va provoca erecția în câteva minute.
- Examenul de prostată: examinarea prostatei se poate face cu degetul, așa cum ai mai văzut prin filme probabil. E pe bune treaba. Eu nu mi-am făcut până acum, doar ecografie abdominală prin care mi s-a văzut și prostata. Specialistul folosește o mănușă și introduce un deget în anus ca să apese prostata să vadă cum se simte.

Analize de sânge pentru disfuncții sexuale
În afara testelor de mai sus, există hemoleucograma completă, cea care poate ajuta la depistarea problemelor de natură erectilă. Pentru că, în fond, erecția înseamnă flux de sânge trimis de creier înspre penis, deci sistemul nervos și circulator.
Dacă ai probleme cu oricare din aceste sisteme, e posibil să se manifeste și asupra partidelor tale de sex. Așadar, medicii recomandă analizele de sânge complete, și urmăresc:
- analize de sânge hormonale: care măsoară inclusiv testosteronul și prolactina din sânge, nivelul de oxid nitric,
- profilul lipidic: care măsoară cantitatea de grăsime depusă pe vasele de sânge, nivelul de colesterol rău, nivelul de zahăr din sânge.
În general, pentru o bună circulație, este normal să ți se recomande să păstrezi colesterolul sub control. Poți lua suplimente naturiste pentru colesterol și menținerea grăsimilor sub control, din organism. Contează să nu existe blocaje la nivelul fluxului de sânge, să circule normal cât să poată să favorizeze erecția pe cale naturală atunci când e nevoie de ea. De-asta pastila pt potență în general asta face: stimulează circulația sângelui.

Analize pentru disfuncții sexuale de ordin psihologic
Nu în ultimul rând, dacă nu s-au depistat probleme la nivel fizic, atunci e posibil să fie alte lucruri la mijloc. Poate nu te ajută căpuțul să obții potența maximă, pentru că în fond, majoritatea bărbaților care suferă de disfuncții sexuale au probleme de natură psihologică.
Aici nu mă refer la boli mentale, Doamne ferește. Mă refer la gânduri, la emoții, la trăiri, la stima de sine, la încredere în forțele proprii. Mă refer la percepția despre sine, la felul cum te simți când vine vorba de sex. Da, unii bărbați pot să nu aibă probleme cu erecția dimineața sau când se masturbează, dar pot experimenta probleme când sunt cu altă persoană. E ceva normal, să-ți fie teamă că nu vei performa.
În acest sens, un psiholog sau terapeut te poate ajuta să-ți depășești problemele, fără să fie nevoie să iei medicamente.
Sper să-ți fie de folos aceste informații despre analize pentru disfuncții sexuale. În fond, tot ce contează e să ne ajutăm reciproc, și să nu ne temem să vorbim deschis despre chestiile ăstea.